Skoči na vsebino

svetovalnica.objem@gmail.com

051 343 773

Svetovalnica-objem-logo

Hipnoza – mi lahko pomaga?

  • od

Veseli me, da čutite odgovornost do sebe in iščete načine, kako si najbolje pomagati in podpreti vaše zdravje. Ravno to za vas lahko naredi tudi hipnoza –podpre vas tam, kjer to najbolj potrebujete. Hipnoza, ki jo uporabljamo v terapevtske in medicinske namene se imenuje medicinska hipnoza, kjer je cilj lajšanje in odprava psihičnih in psiho-fizičnih težav, izvaja pa jo za to strokovno usposobljeni terapevt.

V porastu duševnih stisk, poglabljanju strahu in pri soočanju z nesigurnostjo življenja, marsikdo išče podporo in pomoč. Ali lahko pomaga tudi hipnoza?

Dandanes se pojem hipnoze žal hitro poveže z zabavo in smehom in v tem primeru govorimo o odrski hipnozi. Izvajajo jo večinoma laiki, samouki in čarodeji, ki z izvabljanjem številnih hipnotskih fenomenov zabavajo občinstvo. Je že res, da je smeh pol zdravja, vendar v kolikor želimo resnejše in globlje premike zase, potem je potrebno najti usposobljenega terapevta, ki je strokovnjak za izvedbo medicinske hipnoze in nas v procesu lahko terapevtsko podpre.

Ko govorimo o hipnozi, govorimo o  spremenjenem stanju zavesti z usmerjeno pozornostjo, povečano sugestibilnostjo in zmanjšano zunanjo zavestnostjo. Kaj pa to pomeni v praksi? Gre za budno stanje, v katerem smo intenzivno relaksirani in skoncentrirani. V procesu izvajanja medicinske hipnoze se zavest oddalji od vsakodnevnih skrbi, v tem sproščenem stanju pa lahko podzavest kreativno odgovarja na sugestije, kar nam omogoča spreminjanje lastnih neželenih prepričanj, mišljenj, delovanj itd.

Medicinska hipnoza je torej kompleksna psihološka metoda. Milton H. Erickson – priznan psihoterapevt iz 20. stoletja, specializiran za medicinsko hipnozo in družinsko terapijo, je hipnozo razumel tudi kot ‘posebno obliko komunikacije, ki omogoča klientu uporabljati njegovo lastno mišljenje, razumevanje in čustva, na način, ki se najbolj ujema z njegovo shemo življenja’.

Kje vse pa vas hipnoza lahko podpre? Kako lahko pomaga?

Z medicinsko hipnozo vas lahko terapevt vodi v proces razreševanja različnih življenjskih travm, odstranjevanja posledic doživetih travm ter krepitvi vašega zaupanja vase. S hipnozo lahko usposobljen terapevt posameznikom pomaga prebroditi različne strahove in fobije – npr. strah pred pajki (ali drugimi živalmi), strah pred letenjem, vožnjo avtomobila, obiskom zdravnika ali zobozdravnika, izhodi iz bivalnih prostorov itd. Poleg tega je podajanje sugestij v hipnotičnem stanju lahko dobra opora in podpora posamezniku, ki se sooča z občutki anksioznosti ali depresijo, saj klienta sprosti, umiri in ga podpre pri odlaganju skrbi in napetosti. Učinkovita pa je tudi pri lajšanju telesnih bolečin. V medicini se uporablja v namene priprave pacientov na kirurške posege, zmanjševanja protibolečinskih sredstev in krepitvi organizma v obnovitveno samo-zdravljenje. Izredno pogosta je uporaba medicinske hipnoze tudi pri pripravi porodnic na porod in lajšanju porodnih bolečin. Z mnogimi študijami je namreč že dokazano, da je učinek hipnoze prisoten tudi po sami seansi hipnoze, z določenimi tehnikami pa ga lahko tudi okrepimo – npr. avtohipnoza.

Sama hipnozo rada uporabljam tudi v namene povezovanja klienta s samim seboj.

V življenju namreč delujemo na več ravneh – tako umskem (kognitivnem), telesnem (fizičnem), čustvenem (emocionalnem), vedenjskem in duhovnem in v kolikor različne ravni našega delovanja niso v stiku, delujemo nepovezano. V kolikor delujemo nepovezano in brez stika s sabo, slej kot prej začutimo prepad znotraj sebe, kateri pa lahko sproži različno simptomatiko, spet – na kateri koli ravni. Tako se v življenju lahko ujamemo v vzorce mišljenja (kognitivna raven) ali vedenja (vedenjska raven), ki nam povzročajo npr. težave v odnosih, lahko izražamo naša čustva neprimerno glede na dejansko situacijo (čustvena raven), čutimo bolečine v telesu ali pa celo zbolimo, kar je – poenostavljeno povedano – le naš odziv na telesni ravni na neravnovesje znotraj nas.

Pri terapevtskem delu se torej ne opiram zgolj in samo na simptomatiko in lajšanje simptomov, vendar človeka želim obravnavati celostno. Prepričana sem namreč, da v kolikor se pri kompleksnih temah zatečemo samo v lajšanje simptomov, lahko trenutne stiske zmanjšamo ali odpravimo, ne bomo pa razbremenili in integrirali vzroka za simptomatiko, kar pa v specifičnih situacijah lahko privede do tega, da se bo simptomatika prenesla na drugo raven in mogoče tam vzklila v okrepljeni obliki.

Način dela v osebni terapiji in uporabo medicinske hipnoze zato sama vedno prilagajam vsakemu klientu posebej – glede na njegovo situacijo, stanje in njegove želje. Hipnoza je vedno prilagojena dotičnemu klientu, saj le tako lahko njega/njo podpre v njegovi/ni shemi življenja in je zato tudi učinkovita. Število in pogostost srečanj je torej odvisno od izziva, ki ga posameznik ima, vsekakor pa je to sestavni del osnovnega dogovora, ki ga skleneva s klientom na prvem terapevtskem srečanju.

Zaključimo lahko, da je hipnoza torej proces s katerim terapevti pomagamo ljudem izkoristiti njihove mentalne povezave, spomine in življenjske potenciale, da bi uresničili svoje lastne terapevtske cilje, je človeški fenomen, ki obstaja že več kot 3000 let in se zelo intenzivno raziskuje (poznali so jo že v starem Egiptu) ter

naravno ponavljajoč fenomen odmaknjenega stanja zavesti, ki jo je doživel že skoraj vsakdo v različnih dnevnih situacijah (npr. gledanje televizije, poslušanje glasbe, avtomatična vožnja itd.).

 V kolikor vas zanima, kako lahko medicinska hipnoza podpre tudi vas v vašem terapevtskem procesu vas toplo vabim v Objem na spoznavno srečanje z mano in s hipnozo!

Kaja Ceglar

Terapevtka medicinske hipnoze in praktikantka integrativne psihoterapije